Olajbolt - katalógus és webáruház

Hidraulika, vagy STOU/UTTO

A kérdésem az lenne, hogy földmunkagép hidraulikus rendszerébe 46-os viszkozitás indexű olaj van előírva. Milyen STOU vagy UTTO olajat használhatok helyette. Ezek teljesítményben alacsonyabb vagy magasabb szintet képviselnek.

Ha hidraulika rendszerbe 46-os olaj van előírva, akkor az nem a viszkozitási indexére utal, hanem a 40C-on mért viszkozitására (amely egy folyási tulajdonságot határoz meg). A STOU és UTTO olajok leginkább traktorokhoz készültek, ahol a sebességváltó és a hidraulika igényeit is egyben ki kell elégíteni. A mechanikus részegységekből álló sebességváltó miatt nem igazán alkalmazhatnak túl vékony olajokat, mert a váltók kenése akkor elégtelen lenne. A földmunkagépeknél más a helyzet, mert ott külön van a hidraulika rendszernek tartálya és a hajtásuk is ha innét megy, akkor azt egy hidromotorral oldják meg. Ezeknél a nyomás és az áramlási jellemzők a fontosak. Visszatérve a kérdéséhez a STOU olajokból nem igazán találni 68-72-nél vékonyabbat, UTTO-ból pedig 56-nál alacsonyabbat. Ha most nem a tél közeledne és azt mondaná, hogy van Önnek otthon Agrifarm UTTO MP terméke, akkor azt javasolnám, hogy nyugodtan rakja bele, mert nyáron ez a vastagabb olaj sem fog működésbeli problémákat okozni. Most viszont, hogy jönnek a hidegek, lehet hogy problémás lesz a vastagabb olajok alkalmazása. A hidraulikus részegységek működtetése lelassul, vagy megáll amíg az olajtöltet nem éri el a megfelelő üzemi hőmérsékletet.

Javaslom, hogy ne térjen el az előírt 46-os viszkozitási osztálytól, hanem használjon oda egy magas viszkozitási indexű (>152), de 46-os viszkozitási osztályú terméket, amely nagyon jól viseli a hőmérsékleti változásokat. Javasolt termékünk az AGRIFARM HYDRATEC HVI 46-os.

Üdvözlettel: Olajszaki!

  • Ajándék gyűjtőmappa

    Szeretne ajándékba kapni mezőgazdasági gépeihez egy részletes kenési tervet és egy praktikus gyűjtőmappát? Szeretné, ha rendszeresen elküldenénk a hasznos tippeket tartalmazó, gyűjthető és lefűzhető kiadványainkat? Regisztráljon!
Olajszaki válaszol

Kérdése van az olajokkal, kenőanyagokkal kapcsolatban? Feltartóztathatatlan technikai érdeklődés hajtja? Tekintse át a szaktársak kérdéseit és a rájuk adott válaszokat! Az alábbi űrlap segítségével kérdését is felteheti!
captcha
Elfogadom az Adatvédelmi feltételeket és az ÁSZF-et.

Egy 1964-es Massey Ferguson 30-ban szeretnék váltó/hidraulika olajat cserélni. És megszeretném kérdezni, milyen olajat javasolsz bele. És kell-e légteleníteni, és melyik hernyócsavarnál kell betölteni az olajat. Sajnos erről az évjáratú modellről már nincsenek műszaki adataink, így ...

A kérdésem az lenne, hogy földmunkagép hidraulikus rendszerébe 46-os viszkozitás indexű olaj van előírva. Milyen STOU vagy UTTO olajat használhatok helyette. Ezek teljesítményben alacsonyabb vagy magasabb szintet képviselnek. Ha hidraulika rendszerbe 46-os olaj van előírva, akkor ...

Váltó olajat szeretnék pótolni. Kérem mondja meg, hogy a TZ4-K-ban hol lehet olajat cserélni! A váltónak a beöntő nyílását a váltókar tövénél kell keresni. Lehet, hogy a váltókar gumiharangja valamelyest takarja is. Egy 22-es kulcs kell a ...

T4K kis traktort vásároltam. Szeretném az olajat lecserélni, de nem tudom,hogy milyen olajat használjak és hány litert. Remélhetőleg a TZ-4K típusú kis traktorra gondolt, mert T4K-t nem találtam sehol. A TZ-4K típusú traktor egy száraz karteres ...

Valmet 665 tip. traktor kenési utasítása érdekelne. Ha erre a típusra gondolt pontosan, akkor a részletes kenési tervét emailben elküldöm Önnek. Valtra (Valmet) 55/65 (1989-), 665, 665-4 (1994-) Üdvözlettel: Olajszaki!

Az összes válasz megtekintése